Druk zijn als statussymbool

bureau wat:

druk5

Wanneer ik met mensen in gesprek kom en ze vraag hoe het gaat, dan krijg ik 9 van de 10 keer de reactie: ‘Ja, druk! En jij?’ Ik zeg dan vervolgens dat ik lekker bezig ben. Ik ben namelijk niet zo snel druk….

Men lijkt het ‘druk zijn’ te gebruiken als een soort van statussymbool. Ook de vermoeiende verzuchting er vaak bij, wanneer men zegt ‘…ja, druk!’. Men dóet alsof ze niet blij zijn met het druk zijn.

Druk zijn is een keuze

Druk zijn is volgens mij vaak meer een mentale kwestie. Men is met name druk, omdat we tegenwoordig heel veel dingen tegelijkertijd willen doen. Kijk alleen al naar hoe social media is geïntegreerd in ons leven en hoeveel tijd je kan besteden aan Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, …. Hoe we vergroeid zijn met onze telefoon en al die impulsen die daar vanaf komen. Maar je ziet ook steeds meer parttime ondernemers komen, die naast hun baan ook nog een bedrijf opzetten en/of runnen. En dan ook nog iets van een privé leven erop na willen houden. Alles is leuk en we willen niks missen. Tja, en dan kan het zo zijn dat je je leven als druk ervaart. Maar ja, dat is een keuze of toch niet…..

Liever lui dan druk

Heb jij het ook altijd druk en nooit tijd om ‘iets leuks te doen’? Wil jij ook niks missen, maar heb je aan het eind van de dag altijd het gevoel dat je iets hebt gemist en nog niet klaar bent?

Druk zijn komt vaak voort uit het feit dat we zoveel moeten en dan met name van onszelf. Al zullen maar weinigen dat beamen en de druk vaak buiten zichzelf leggen.

Wat is er mis mee om soms niks te doen en niet druk te zijn? Gewoon je even vervelen, lekker buiten wandelen en je hoofd vol laten lopen met frisse lucht? Velen staan het zichzelf niet toe, vinden zichzelf dan lui of vinden het zonde van de tijd.

Hoe fijn zou het zijn

Maar hoe fijn zou het zijn om in plaats van altijd maar druk te zijn, het gevoel te hebben dat je lekker bezig bent en ook nog kan genieten van de dingen die je doet? Een paar tips die je misschien wat inzicht geven hoe het anders kan. Hoe je je minder druk kan voelen en zijn. En meer in het hier en nu kan leven:

Tip 1 Zeg nee

Hoe vaak krijg je een vraag of impuls om iets te gaan doen of bekijken, terwijl je al een hele to-do-lijst hebt af te werken. Zeg nee tegen sommige impulsen. Wil niet zeggen dat je een vraag of aanbod moet negeren. Maar parkeer het en zeg dat je er op een later moment naar kijkt. Als het uitkomt….

Tip 2 Wat wil je nu echt?

Word je heel blij van alles wat je doet en dus maakt, dat je het druk hebt. Of je druk voelt…. Zeg alleen nog ja tegen die zaken waar je blij van wordt en je zal je een stuk minder druk voelen. Of breng in ieder geval balans aan in de dingen die moeten en de dingen die je wilt en waar je blij van wordt (en waarbij je geen druk voelt).

Tip 3 Neem rust

Het tegenovergestelde van druk is rust. Plan dus rustmomenten in zodra je druk bent, of ziet dat je je druk gaat voelen. Voorkom daarmee de last van druk zijn.

Tip 4 Just do it

Veel mensen kunnen ook heel druk zijn in hun hoofd. Bedenken van alles en nog, maar komen niet tot actie. Kunnen dus ogenschijnlijk heel rustig zijn, omdat ze weinig doen, maar ondertussen heel erg dat druk zijn ervaren. Simpel gezegd, ik weet het, maar stop met denken en ga doen!

Tip 5 Vraag hulp

Natuurlijk kan je te druk zijn omdat er gewoon te veel werkzaamheden en verantwoordelijkheden op je bordje liggen. Dan is alles zoals hierboven makkelijker gezegd dan gedaan. Maar dan is het wel goed om aan de bel te trekken en aan te geven dat je te druk bent en hulp kan en wil gebruiken. Je hoeft de druk niet alleen te dragen. Verdeel de last en je ervaart geen van allen het druk zijn.

Kan jij hulp gebruiken om niet meer zo druk te zijn?18 september 20158453 by Beyoutiful Photography-2

Ik kan jou als kleine ondernemer helpen en zorgen dat je meer focus, structuur en rust zal ervaren. Als virtual assistent, jouw persoonlijke rechterhand, kan ik werk van je uit handen nemen. Weten hoe? Neem een kijkje op mijn website of maak een vrijblijvende afspraak om kennis te maken. Dan bekijken we hoe ook jij je minder druk kan voelen en zijn!

Share