Sinds we nu alweer een aantal weken in deze Corona-bubbel zitten, is bij heel veel ondernemers, waaronder een hoop ZZP’ers, het werk flink afgenomen. En daarmee ook het inkomen. En eerlijk is eerlijk, ook bij mij. En ja, dat is flink balen!

Maar ik ga niet bij de pakken neerzitten, dat zit niet in mijn aard . Al heb ook ik echt wel mijn baal en vloekmomentjes ?Maar ik ga daarna dan wel weer door en kijk wat ik nog wel kan doen, ook al heb ik nu minder werk te doen voor klanten. Ik heb nu namelijk des te meer tijd om te werken áán mijn bedrijf. Ik deel mijn kennis en hoop mensen te inspireren. Ik heb een aantal diensten online beschikbaar gemaakt en help mijn klanten die ik nog wel heb zoveel mogelijk .

Steun de lokale ondernemer

Overal bij ons in het dorp hangen posters dat we in deze tijden (nog meer) de lokale ondernemers moeten steunen: koop lokaal. Er is hier direct in de eerste week van de crisis een mooi initiatief gestart om de lokale horeca te steunen. En ja, ook ik doe mijn boodschappen lokaal en heb ook een keer heerlijk thuis ‘uit’ gegeten .

En opeens kwam ik tot het inzicht….

Van de week raakte ik in aantal keer in gesprek met collega ondernemers en hadden we het erover, als ZZP’ers onder elkaar, hoeveel van ons op dit moment zonder werk en inkomen zitten. En hoe zou dat anders kunnen?

Want we zien een hoop mensen juist nu bijvoorbeeld de horeca, specifiek de restuarants, steunen, door met regelmaat eten te bestellen . Tja en toen ik daarover ging nadenken, sloeg bij mij de verwondering toch wel toe. Want, normaal gesproken ga ik ook niet elke week uiteten. En begrijp me niet verkeerd, ik gun de restaurants elke omzet die ze kunnen krijgen om zo te kunnen blijven werken aan hun voortbestaan. En ik gun iedereen een lekkere restaurant maaltijd.

Maar hé, pst, ZZP’er, jij bent toch ook ondernemer?

Jij wilt toch ook dat je wordt gesteund in je voortbestaan ? Waarom investeren we dan wel in een andere ondernemer, namelijk de restuarants, en niet in onszelf?

En natuurlijk, er zijn echt ook een hoop ZZP’ers die blijven investeren in zichzelf en daarmee de economie nog een soort van draaiende houden en binnen de beperkingen hartstikke goed bezig zijn. Ook ik blijf juist nu wel investeren in mijn bedrijf. Want ik heb er de tijd voor en wil ik na deze crisis nog bestaan als ondernemer. Dan moet ik nu dus wel in beweging blijven en zichtbaar blijven . En dat kost tijd en ook wat geld…

Dus collega ondernemer, top dat we de horeca (restaurants) en daarmee een collega ondernemer steunen. Maar denk ook wel aan je eigen bedrijf. Ook jij bent het waard om in te investeren als ondernemer zijnde.

Als ZZP’er kunnen we nog wat leren van horeca

De reaturantondernemer is alom zichtbaar, heeft een speciaal aangepast menu en blijft in beweging . Ze zullen zeker niet allemaal de omzet draaien die ze normaal draaien, maar ik begrijp dat diverse restaurants wel uit de maandelijkse kosten zijn. En dat is in deze tijd al heel fijn!

En zo zijn er meer ondernemers die in beweging blijven waar we een voorbeeld aan kunnen nemen. Kijk bijvoorbeeld naar de diverse sportlessen die nu online gegeven worden . Ook ik betaal nog steeds mijn maandelijkse contributie en volg mijn les online. Ideaal? Nee, vind ik ik niet, maar ik steun hiermee wel een ondernemer (blijf zelf nog een soort van fit…) en hoop dat zij hiermee kan blijven bestaan, zodat ik na deze crisis mijn lessen weer ter plekke bij haar kan volgen.

Dat kan jij ook!

Dat moeten wij als ZZP’er in elke andere vorm van (zakelijke) dienstverlening toch ook kunnen? Ik denk van wel !

Ook ik heb samen met een klant zijn dienstverlening ‘aangepast’ naar de huidige omstandigheden. Hij heeft een praktijk in lichaamswerk die hij tijdelijk heeft moeten sluiten. Hij dreigde bij de pakken neer te gaan zitten, maar wist zich gelukkig snel te herpakken. Samen hebben we een aangepaste (online) dienstverlening opgezet en de frequentie van communicatie (tijdelijk) flink opgeschroefd . Nee, hij draait niet de gebruikelijke omzet, maar hij draait wel iets van een omzet. En hij blijft in beweging, hij blijft zichtbaar. Hij creëert hiermee de welbekende gunfactor voor hemzelf en net als de restaurants en ‘sportscholen’, blijven ook zíjn klanten daarom komen.

Wil jij dit ook?

Laten we er een keer over sparren? Over hoe jij als ondernemer kunt blijven werken áán je bedrijf en waar te beginnen, ook in deze bizarre Corona-crisis-tijd! Ik denk graag met je mee. In eerste instantie ‘een half uurtje’ vrijblijvend. En mocht je daarna nog een keer met me willen sparren of er samen echt werk van maken? Dan stuur ik je met alle liefde een factuur. Want ook ik ben ZZP’er en ook bij mij moet de schoorsteen wel blijven roken. Maar tijdelijke betaalafspraken zijn altijd te maken ?

Meer weten?

Bel me, stuur me een berichtje of neem een kijkje op mijn website