Afgelopen week mocht ik aan de hand van een  interview mijn bijdrage leveren aan Reset the World.

Reset the World is een after Cornona platform, met interviews met ‘gewone;  mensen, ondernemers.

Ik kreeg onderstaande vragen voorgelegd: (leuke vragen en ieder goed voor lange gesprekken Ik heb het kort proberen te houden ?).

Hilde kun jij even wat structuur, focus en groei in Reset The World voor ons realiseren? Dank u.

Haha, dank u! Als het zo simpel was ? . Maar wanneer jullie dat echt zouden willen dan kan ik dat zeker! Maar het is jullie platform, dus we doen het wel samen!

wat.nl?

Dat is een veel gehoorde reactie wanneer ik mijn bedrijfsnaam zeg. En officieel is het ook nog met een dubbele punt erachter ‘bureau wat:’. Wat staat voor ‘working apart together’ en dat zegt iets over mijn werkwijze. Ik werk graag met je samen als gelijkwaardig partner. Ieder voor zich werken we samen aan een gezamenlijk doel . De wat: maakt dat er eigenlijk ook altijd wel een gesprek ontstaat wanneer men mij naar de wat: vraagt. En daar hou ik van, het gesprek. En dan moet het bij voorkeur wel ergens over gaan. Koetjes en kalfjes daar ben ik niet zo van. Kan ik wel, maar waarom zou je als je ook een leuk, echt, goed gesprek kan voeren.

Jij doet wel veel  daar in Leusden, strategisch sparringpartner voor de ZZP’er, raadslid CDA?  Vertel?

Ik hoef me inderdaad niet te vervelen. Naast mijn bedrijf en gezin, heb ik ook nog diverse (vrijwilligers) activiteiten te doen. Waaronder het raadslidschap . Een aantal jaar geleden werd ik gevraagd voor een bijeenkomst ‘meer vrouwen in de raad’. Ik vond het wel interessant die avond, en meldde me bij het CDA. Al snel kwam het balletje aan het rollen en kwam ik verkiesbaar op de lijst en zo de raad in. Ik was net gestopt met een bestuursrol in de lokale zzp vereniging (ZPoint Leusden) hier in Leusden, dus ik had weer tijd voor iets anders. Het vraagt wel tijd hoor dat raadswerk, gemiddeld 16 uur per week en dan veelal in de avonduren. Het zijn dus soms drukke weken. Op dit moment is het redelijk rustig, ook wij vergaderen online en hebben op dit moment geen extra activiteiten ernaast zoals normaal, dus dat scheelt . Alhoewel, online een raadsvergadering voeren is nog niet zo simpel en soms wel erg vermoeiend…Maar goed, al doende leren we, zullen we maar zeggen. Als raadslid heb ik onder andere de portefeuilles economie (hoe verrassend als ondernemer), duurzaamheid, Omgevingswet en cultuur. Genoeg op mijn bordje dus. Maar wel leuk!

In Rotterdam werden wij prettig verrast door de snelheid van handelen van het Regionale Bureau Zelfstandigen  over een uitkering. Sterker nog, een van ons werd gewoon op donderdag avond gebeld met de mededeling: ‘meneer we hebben misschien nog beter nieuws voor u mbt huurtoeslag.’ Hoe is het mogelijk dat een ambtenaar ineens doordeweeks gaat bellen vroegen wij ons af . Gebeurd dit ook in Leusden?

Ook in Leusden is het college en de ambtenaren voortvarend aan de slag gegaan in deze Corona-crisis. Zowel met de scholen en kinderopvang, als de zorg, alsook met de ondernemers. Ook ik werd door een ambtenaar gebeld met de vraag wanneer ik de Tozo in wilde laten gaan. Ik had namelijk in maart en april nog omzet. Dus kon ‘m vanaf mei in laten gaan. (Nu hoop ik komende maanden natuurlijk nog voldoende omzet te draaien dat ik heel die Tozo niet nodig heb). Al vrij snel ontvingen alle aanvragers het voorschot van 1000 of 1500 Euro . Nu een aantal weken geleden hebben de meesten ook al de definitieve bevestiging gekregen. Zeker als ik hoor van gemeenten om ons heen, hoor ik dat Amersfoort/Leusden het erg snel geregeld heeft voor de ondernemers.

Ook nu met de horeca is de gemeente zelf bij de ondernemers gekomen om aam te geven welke extra terrasruimte ze mogen gebruiken (zonder kosten), nog voordat sommige ondernemers erom vroegen. Kortom, een duim voor de gemeente Leusden hoe ze tot nu toe handelen in deze crisis en elke keer weer tot de beste oplossing proberen te komen.

Vind jij ook niet dat de politiek op dit moment zichzelf overbodig maakt en meer een doorgeefluik van het RIVM is ? Moeten we niet eens meer met specialisten gaan werken dan met politieke partijen?

Ik vind dat de regeringspartijen op dit moment goed crisismanagement uitvoeren. Deze corona-crisis is geen politiek onderwerp en moet dus ook niet zo worden behandeld. Er moet juist worden gehandeld en dat is er wat er naar mijn idee afgelopen periode goed is gedaan (en waar het op sommige punten ongetwijfeld beter had gekund). Helaas maakten sommige oppositiepartijen het de afgelopen weken soms wel politiek. We zijn ondertussen wel zo ver, dat het niet meer alleen om de gezondheid gaat (en dus om het advies van het RIVM), maar dat er nu ook een duidelijke economische crisis aan het ontstaan is . En daar moeten zeker andere partijen voor worden geconsulteerd dan het RIVM of politieke partijen!

Een volledige generatie die nog nooit eerder heeft aangeklopt voor hulp bij de gemeente is nu afhankelijk van de gemeente, hoe zie jij de toekomst voor gemeentes om hier mee om te gaan? Los van de financiële hulp?

Ik denk dat dit geen vraag is aan gemeente, maar aan de landelijke politiek. Hier moet eenduidig landelijk beleid voor worden gemaakt, zodat elke gemeente hetzelfde kan handelen naar inwoners en ondernemers. Men moet zich nu eindelijk meer dan ooit realiseren dat het MKB (en dus ook de ZZP’ers) dé motor is van onze economie. Ze zorgen voor (lokale) werkgelegenheid, zijn de sponoren van al die verenigingen waar iedereen kan sporten en samenkomen .

Ik denk eigenlijk dat het wel interessant is om de discussie rondom het basisinkomen weer eens actueel te maken…Heb ik het toch over de financiële hulp… Maar het zou wel ook om een andere invulling van onze samenleving vragen. Interessante discussie maar gaat misschien te ver om die hier en nu te voeren. Doen we wel een andere keer…?

Welke drie ondernemers verdienen het om op ons platform gehoord te worden in jou omgeving en waarom?

– Empowerbox – een online platform voor een leven lang leren voor groei en persoonlijke ontwikkeling . Zeker in een tijd iets als deze is het goed om als ondernemer je blijven ontwikkelen. Een mooi platform opgezet door ondernemers voor ondernemers.

– babbelkapjes.nl : een webshop voor mondkapjes, opgezet door 3 jonge schoolgaande meiden. De helft van de opbrengst gaat naar Meander Ziekenhuis Amersfoort. Hoe tof dat die jonge meiden dit doen!

– Evelien – By Eef: onderneemster in de evenementensector. Haar business kwam geheel tot stilstand (moeten jullie kennen) en in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten is ze direct met een nieuw ding gekomen, superleuke ansichtkaarten. Nog steeds te koop! Respect hoe zij zich direct na de tegenslag wist te herpakken.

Hilde als wij elkaar over 10 jaar tegenkomen en wij vragen naar het corona moment van toen. Welk moment denk jij dan dat je noemt?

De tijd dat we als gezin samen thuis hebben gezeten. Al die weken met elkaar thuis wonen, school, werk en dat in alle gezelligheid. Een periode waarin de drukte wegviel en we weer in het hier en nu gingen leven.

Heb je nog nieuwe dingen in het leven ontdekt tijdens in deze corona tijden?

Dat mensen hele rare dingen hamsteren…

Is er nog iets wat je wil toevoegen?

Het kan zijn omdat ik in een dorp woon (30.000 inwoners), maar iedereen zegt elkaar weer gedag op straat. We hebben weer oog voor elkaar. Buren spreken en zorgen meer voor elkaar. Da’s mooi en laten we dat vasthouden in het ‘nieuwe normaal’.

Dit hele interview en vele anderen zijn te lezen op de website van Reset the World. Zeker een aanrader!