Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg…

Maar werkt dat anno nu nog wel zo? Kan jij in deze Coronatijd gewoon blijven doen wat je tot half maart van dit jaar deed en levert het je ook nog steeds hetzelfde op als tot half maart ?

Waar blijven die klanten nu?

Van de week kreeg ik ’s avonds van één van mijn klanten een Appje:

‘Deze week is het erg rustig en ook volgende week nog maar 7 behandelingen in de agenda. ’t Is nog niet veel helaas. Ik snap er niks van. Mensen gaan wel allemaal naar de kapper en hutje mutje de stranden bezoeken. Maar naar mijn praktijk komen ze nog niet allemaal’

Naar aanleiding van deze hartenkreet en meerdere gesprekken in de afgelopen weken met collega ZZP’ers, moet ik toch concluderen dat ondernemen zoals we tot half maart deden, voor velen niet meer werkt anno nu, 2 maanden later .

Natuurlijk moeten we als eerste de nuance aanbrengen in bovenstaande hartenkreet. Slechts een klein percentage van Nederland is direct naar de kapper gegaan toen het mocht, maar het merendeel van de mensen wacht het nog wel even af. Dat zien ook de kappers (bij navraag bij mijn eigen kapper ?). En ook niet iedereen gaat gelijk naar het strand, ook dit is maar een hele kleine groep, maar die zijn toevallig wel breed uitgemeten in het nieuws .

Stilstand is achteruitgang

Het merendeel van Nederland staat nog steeds ‘stil’. Ondanks dat we steeds meer weer naar buiten mogen op 1.5 meter afstand van elkaar, de beweging en daarmee voortgang is nog maar minimaal.

In gesprek met een aantal ondernemers vergeleken we deze crisis met een file. We staan met z’n allen stil. En op dit moment komen de eerste auto’s weer in beweging, 25 km per uur . Maar een kenmerk van een file is, wanneer er vooraan weer auto’s beginnen te rijden, dan duurt het altijd nog even voor de achterste auto’s ook in beweging komen.

En zo is het nu ook, een aantal sectoren komen langzaam weer in beweging. Maar voor veel ondernemers geldt dat ze onderdeel uitmaken van een keten . En ergens achteraan staan. Een ander kenmerk van files is ook, dat je soms een klein stukje kan rijden, maar even verderop toch weer tot stilstand komt.

De toekomst is meer dan ooit ongewis

In de vele weken dat we nu thuis zijn is er bij een hoop mensen naast de onrust van het niet weten toch ook een soort van rust ontstaan . Een hoop mensen zijn meer en meer in het nu gaan leven. Het heeft niet zoveel zin om heel ver vooruit te plannen, want geen idee of het kan of het wel mag of het wel verstandig is… Dus men gaat meer kijken naar  ‘wat kan ik nu doen’. En voor velen geldt dat ze ‘grote schoonmaak’ houden in hun bedrijf.

Vanuit stilstand komt weer vooruitgang

Een van mijn speerpunten is de oproep aan ondernemers om op gezette momenten in het jaar juist even stil te gaan staan . Van een afstandje te kijken naar wat er in de afgelopen goed ging, minder goed ging en waar je de komende tijd aan wilt werken. Door af en toe een reflectiemoment te hebben, even achteruit te leunen, met de voeten op tafel, een heisessie te houden, kortom van een afstandje te kijken naar wat je eigenlijk allemaal doet, terug te gaan naar je basis, om van daaruit met een frisse blik en ideeën weer vooruit te kunnen.

En binnenkort gaan we weer samen stilstaan: LIVE!

Sinds 1 juni mogen we weer meer live doen. We mogen elkaar weer ontmoeten. Voor mij de reden om de workshop die ik begin van dit jaar op 29 juni had bedacht vooral door te laten gaan; ik heb er zin in ! In een kleine setting, rekening houdend met de 1.5 meter, gaan we een dag in gesprek over ons ondernemerschap en hoe we deze weer een boost kunnen geven. Dat doen we door het spelen van het Ondernemersdoolhof en in de middag maken we een aantal zaken concreet. We gaan weer een stip op de horizon zetten . Niet te ver weg, maar een beetje focus en doelen stellen helpt je om weer op gang te komen en jezelf in de actiemodus te brengen.

Dit is je kans, dit is het moment!

Met nieuwe energie en een duidelijke focus aan de slag gaan met die zaken in je bedrijf waar jij blij van wordt. Dit is je kans, dit is het moment . Meld je nu aan via onderstaande link: