In mijn vorige blog schreef ik al over de kracht en de waarde van de mensen bij de implementatie van de Omgevingswet. In deze blog ga ik hier nog wat verder op in.
Klaar voor de Start
De implementatie van de Omgevingswet brengt uitdagingen met zich mee voor gemeenten en andere betrokken partijen. De tool ‘Klaar-voor-de-Start‘ van de VNG helpt gemeenten om hun voorbereiding op de Omgevingswet te checken. Echter, je ziet hier dan soms dat er een verschil zichtbaar wordt tussen de papieren werkelijkheid die de tool laat zien en de werkelijke ervaringen van mensen op de werkvloer. Dit verschil tussen de papieren en menselijke werkelijkheid is niet zozeer een ‘probleem’ dat aangepakt moet worden, maar wel iets dat in mijn ogen serieus aandacht verdient.
De Omgevingswet is bedoeld om regelgeving rondom de fysieke leefomgeving te vereenvoudigen en integreren. Hoewel het op papier veelbelovend lijkt, blijkt de praktische uitvoering een uitdaging. Gemeenten worden geconfronteerd met obstakels die de implementatie bemoeilijken, wat resulteert in een ‘kloof’ tussen de intenties van de wet en de realiteit van de uitvoering.
Papier vs Mens
De tool ‘Klaar-voor-de-Start’ combineert de papieren werkelijkheid met de menselijke werkelijkheid, gebaseerd op de beelden en percepties van degenen die de tool invullen. Dit kan leiden, zie ik in mijn omgeving, tot een gekleurd of vertekend beeld van de stand van zaken binnen de organisatie. Daarom is het naar mijn idee ook van belang de resultaten van deze tool breed te bespreken met elkaar, zodat beelden gedeeld en waar nodig gelijk getrokken kunnen worden.
De menselijke werkelijkheid, waarin de wetgeving wordt toegepast, wordt beïnvloed door diverse actoren met verschillende belangen, kennisniveaus en percepties. Een gebrek aan kennis en begrip van de wet vormt een van de grootste uitdagingen. Daarnaast spelen culturele en organisatorische belangen een rol.
Om de ‘kloof’ tussen de papieren werkelijkheid en de menselijke werkelijkheid te overbruggen, moeten gemeenten niet alleen investeren in de juridische en technische implementatie van de wet. Maar juist ook in kennisoverdracht, cultuurverandering, monitoring en transparante communicatie. Voorlichting en training over de Omgevingswet zijn essentieel om een beter begrip te ontwikkelen. Het stimuleren van een flexibele en integrale aanpak vereist cultuurverandering binnen gemeentelijke organisaties. Monitoring en evaluatie stellen gemeenten in staat om tijdig bij te sturen en knelpunten te identificeren. Transparante communicatie voorkomt misverstanden en vergroot het vertrouwen van betrokkenen.
Het begint met erkennen en herkennen
Het is belangrijk om te erkennen dat er een verschil kan zijn tussen de beleving van de implementatie binnen een organisatie. Door te streven naar begrip, samenwerking, flexibiliteit en transparantie kunnen de idealen en principes van de Omgevingswet daadwerkelijk tot bloei komen en bijdragen aan een gebalanceerde, duurzame en leefbare fysieke leefomgeving.