De Corona-crisis brengt ons langzaamaan in een nieuwe werkelijkheid. Dat vraagt van jou als ondernemer om met een kritische blik je bedrijf onder de loep te nemen en naar je ambities en strategie te kijken. En om deze wellicht te herijken . Want voor velen van ons geldt: zoals het was wordt het niet meer. Maar hoe de toekomst er wel uit gaat zien… dat weten we niet…

Nu weten we natuurlijk nooit wat de toekomst ons gaat brengen, maar op dit moment is de toekomst misschien nog wel ongewisser dan ooit… En wat betekent dit voor jouw bedrijf? Wat zijn jouw lange termijn – en bovenal korte termijn doelen en passen die nog wel bij deze tijd?

Tijd om hier eens bij stil te staan en te werken aan een nieuwe toekomst, aangepaste doelen, kortom jouw hernieuwde verhaal .

Nu adviseer ik ondernemers altijd al om op gezette tijden stil te staan in hun ondernemerschap en te herijken, maar misschien is dat nu nog wel beter dan ooit om te doen.

Ondernemen met zicht op de toekomst

Visie, kernwaarden en strategie vormen jouw ondernemersverhaal en geven je bedrijf richting en houvast . Het brengt focus en bindt klanten. Heb jij als ondernemer al een helder beeld van het nieuwe normaal, over hoe jouw bedrijf eruit ziet ná de Corona-crisis?

De beste manier om je toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren
Stephen Covey

Het begint met een visie

Een visie is een beeld, een verwachting, wat jij als ondernemer hebt voor de toekomst van je bedrijf en je klanten . Voor de Corona-crisis was de toekomst natuurlijk ongewis, maar met de realiteit van nu, zou je kunnen bedenken dat de toekomst er anders uit zal gaan zien dan we dachten voor de crisis. Daarbij zijn we al een aantal weken op een andere manier aan het ondernemen met alle inzichten van dien. Daarom is het goed om je visie en je doelen voor je bedrijf weer eens onder de loep te nemen en aan te passen waar mogelijk met de kennis van nu .

Toekomst? Met veel visie graag.
Loesje

Bedenk meerdere scenario’s

Juist omdat onze toekomst op dit moment nog zo onzeker is, is het des te belangrijker om niet je pijlen op slechts 1 doel te richten. Het is goed om meerdere scenario’s voor de toekomst voor je bedrijf te bedenken. Scenario’s helpen je een beetje grip te krijgen op die ongewisse toekomst . Met behulp van meerdere scenario’s kun je sneller schakelen wanneer er weer duidelijkheid is. Dan kan je het beste scenario op dat moment erbij pakken en verder uitwerken. Zo hoef je niet op dat moment dat je weer mag/kan alles te bedenken, dat heb je op voorhand dan al gedaan.

Zo kan je bijvoorbeeld een scenario bedenken voor een geheel online dienstverlening, of voor een gecombineerde dienstverlening of alleen maar een offline dienstverlening . Afhankelijk van de mogelijkheden en jouw eigen wensen enig moment, kan je een scenario erbij pakken zoals je dat hebt bedacht. Dan kan je direct verder met de dan geldende realiteit.

Schrijf jouw verhaal voor de toekomst

Door tijd te nemen om na te denken over de toekomst van je bedrijf, geef jezelf ook eens de gelegenheid om terug te gaan naar de basis . Jezelf de tijd te geven om na te denken over waar jij voor staat en wil gaan als ondernemer. Wat vind jij nu echt belangrijk (misschien ook juist door de ervaring van de afgelopen weken)? Daarbij is het ook goed om je kernwaarden onder de loep te nemen. Kloppen deze nog wel, misschien zijn ze juist nu weer een stuk helderer (lekker woord ?) geworden .

Door na te gaan wat jij belangrijk vindt voor de toekomst, helder te hebben waar jij voor staat en gaat, door jouw kernwaarden duidelijk te hebben, kan je jouw verhaal opnieuw schrijven. Een verhaal over jou en je bedrijf zodat jouw (potentiele) klant jou en je bedrijf leert kennen, waarderen.

Daarbij helpt het helder hebben van dit alles jou ook om keuzes te maken . Misschien kom je erchter dat sommige scenario’s zo wie zo niets zullen worden, omdat ze niet passen bij jouw toekomstbeeld en kernwaarden. Zo ben je niet alleen afhankelijk van ‘de toekomst’ in de keuze van scenario, maar krijg je zelf ook grip op welk scenario het beste bij jou en je klanten past in de toekomst.

Wil jij aan de slag met jouw ‘nieuwe’ verhaal?

Laat mij je dan helpen. Samen kunnen we werken aan jouw scenario’s en bijbehorende verhaal. We kijken terug op wat je ‘in het verleden’ hebt gedaan en waar je blij van werd. We kijken naar je kernwaarden en naar jouw verhaal. Op basis daarvan herschrijven we jouw verhaal en bepalen we (nieuwe) lange- en korte termijn doelen en koppelen daar de acties aan.

Samen gaan we terug naar de basis van jouw ondernemerschap en werken we aan een toekomstbestendig bedrijf wat bij jou past.

Lijkt het je wat?

In een strategiesessie van 3 dagdelen werken we samen aan de toekomst van jouw bedrijf. Op mijn website lees je er meer over en kan je me contacten. Direct bellen of mailen mag natuurlijk ook.